Har ju faktiskt glömt bort att blogga om att nu är man innehavare av Thailändskt körkort av klass A samt B (motorcykel och bil).

För att köra moped här i Thailand så skall du ha motsvarande mopedkort eller A körkort från Sverige, detta är det inte många som tänker på utan man hyr en moppe (för att göra detta behövs oftast inte visas körkort, utan bara pass) och sen bär det iväg.

Nu är det inte så dyrt att ”bli tagen” med handen i kakburken utan böter för att köra utan körkort här ligger på 500 bath (tror jag) och dessutom får du en bötes lapp som gör att du kan köra ”dagen ut” (även här är jag lite osäker på lagar, vad dom säger egentligen – jag går på ”hörsägen”)

Detta är dock inte det stora problemet, som oftast med alla länder så är det ingen fara, så länge inget händer – men händer det något – du krockar, välter med moppen, kör på någon – då gäller helt plötsligt inga försäkringar längre, blir det personskador så är du oftast som alltid ansvarig för att betala sjukvård samt rum på sjukhus för den skadade, lökemedel mm mm – nu kan det bli dyrt…

Jaja – det händer inte mig – eller hur!?

Har man körkort på det fordon man kör så blir saken lättare..

Du blir påkörd själv – inget körkort = ditt fel till 99,5% = kostnader..

jaja resten behöver jag inte skriva om…. det går faktiskt att räkna ut lite själv 🙂

Så hur gick det till?

Vad som behövs:

Residens i Thailand = Fast adress och hyreskontrakt. Detta lämnas in till Imigration så man får ut papper från dom att man är bosatt här.

Läkarintyg – Lätt, gå till en läkare – dom tar blodtryck samt syntest – liten kostnad!

Pass

Penna (obs viktigt *s*)

När du har detta åker du in till motsvarigheten av Svenska Trafiksäkerhetsverket och anmäler dig. Detta görs att du får skriva på en bunt med papper (därav egen penna). Du får sen sätta upp dig på en lista för att göra reflex-prov (kom i tid och skriv in dig tidigt – då kommer du långt fram i kön, det var knökfullt nör jag tog körkortet). Synprov följer sedan och detta (för mig) var att utskilja siffror från en bok i olika färjer.

När du nu är klar med detta så följer uppkörning på moped. Nu skall du köra in på en bana. svänga höger, åka över en ”upphöjning” som är ca 4 meter (balansprov) in i en rondell, ett varv, ur rondellen, stoppa för stoppskyllt, sväng höger in i kurva för att stanna i en ”backe”, gasa vidare över en bro, kurva och PANG! du har klarat uppkörningen.

Återstår 30 ”hyffsat” logiska frågor på en dator – du har 4 alternativ på alla frågor och har du glömt bort reglerna så tänk logiskt. 23 av 30 frågor skall klaras för att du skall bli godkänd ) och nej!! det går inte att fuska sig igenom, stor datasal med blandat av Thai och farang -folk… tror inte det skulle bli så poppis om en av lärarna började hjälpa dig…
Själv var jag tvungen att göra 2 tester då det är 2 körkort jag har )funkar inte som i sverige med A samt B utan du får ett körkort för varje..)

Nu återstog bara att sätta sig i en bil och stanna till (test för att du vet vart hjulen är), göra en fickparkering, köra in mellan koner i 5-10 meter samt backa tillbaka, vända in i rondellen, ut, stanna för stop, stanna i backen, fortsätta, och nu här du dit/dina körkort klara.

In i huset, betala kostnader, fota dig (betala speciellt för foto – inget eget behövs) och 1 min senare har du körkortet i handen

Peace of cake!!

Tillägg – första gången så gäller körkortet 1 år, sen får du in och titta på en video (som jag även glömde skriva om i början) betala (ha med samma papper och läkarintyg som första ggn) och du får förlängt 5 år.

Jaja, är det något som ni EJ tycker stämmer här  maila mig så rättar jag till det!

Peace on Earth!!!

Published On: 13 januari 2011Last Updated: 23 november 2015By

Annonser

reklamfri