I dagens samhälle så är det tyvärr så att en oskyddad dator inte bara löper risk att ställa till det för sig själv, utan riskerar att infektera alla datorer på samma nätverk. Det är den bistra sanningen idag.
Hur kan man lösa detta då?

Se till att du har senaste uppdateringarna av ditt OS (operativsystem), typ Windows, Mac eller Linux. Sen se till att du har ett skydd mot intrång och virus!

Hur gör jag? Jag vill inte lägga ut miljoner på detta?
Ja det är väldigt enkelt – du får vad du betalar för, simple and plain 🙂 Men det finns undantag och det är dessa undantag vi skall försöka reda ut här.

 

 Antivirus – Fria

 

Microsoft Security Essentials

Det finns massor av elaka inkräktare på Internet, bland annat virus, trojaner, maskar och spionprogram. Microsoft Security Essentials ger ett prisbelönat skydd mot dessa inkräktare utan att störa dig.
Bäst med detta är att det är till viss del inbakat i Windows och tar inte så mycket extra prestanda – Gratis om du har en giltig Windows Licens
Skyddar mot virus, trojaner, maskar och spionprogram. Automatisk uppdatering en gång per dag.

Betyg från mig 4/5 – Läs mer här om microsoft Essential

AVG

Likvärdig som Microsoft, skyddar mot virus, spionprogram och annan skadlig kod. Du har dessutom länk-skydd som ”känner av” den länk dit du vill, jättebra på ex. Facebook och Twitter som är stora hemsidor för att sprida virus (ja människor är inte snälla ibland 🙂 )
Tyvärr är det ganska prestanda krävande (i mitt tycke) men är fullt godtagbart.

Betyg från mig 4/5 – Läs mer här om AVG Fria editionen

 Avast 2014 Antivirus

Lika som ovan – Tyvärr har jag inte personligen provat detta så jag kan bara summera om vad jag ser på nätet, men har 200.000.000 användare idag så det bör vara säkert.

Betyg – Kan inte ge då jag inte provat – Läs mer här

Som du ser så har dom flesta antivirus program av idag, ungefär samma funktionalitet. Det är väl kanske mer om utseende och känsla det det handlar om.
Alla program här, har miljoner med användare, så du behöver inte vara orolig att dom inte fungerar.

Online check virus

Ibland blir man lite osäker på om man verkligen är skyddad, då kan en ”online check” vara på plats.

Eset Free Virus scan

Gå till sidan – Tryck på ”Online Scan” (Du kommer då hämta en fil som du kör direkt (2,2mb) )
Acceptera villkor och tryck ok, ok ,ok till den startar.
Den kommer då ladda ner senaste virus signaturerna och påbörja genomsökningen. (Tips – gör detta när du lägger dig och sover och titta på resultaten dagen efter)

I mitt fall så hittade denna online-scan 11 hot, av dessa var 2 st kopplade till PHP kod som jag själv har skapat (här vet jag att dom är ofarliga) och dessa valde jag att lägga tillbaka. Resten låg i temp-kataloger så detta är bara att ta bort (Ser du i sökvägen c:\temp ”Ex” ) så kan du utan att vara orolig bara välja att ta bort dom.
I det stora hela är jag nöjd med detta – något man kanske skall komma ihåg att använda lite då och då, helt som ett komplement till ditt ordinarie antivirus program.

Prova själv här 

Jag kommer uppdatera här eftersom! Detta är en ”never ending story” och mer blir det för varje timme som går – det är kampen, det goda mot det onda – men se till att du har ett BRA antivirusprogram i botten – NÄR du blir drabbat är det INTE roligt!

Published On: 27 mars 2014Last Updated: 3 mars 2018By

Annonser

reklamfri