Intels VD dumpar ut aktierna (Meltdown och Spectre?)

Ja, det stämmer!! Brian Krzanich, VD för Intel sålde nyss ut halva sitt aktieinnehav för bolaget han jobbar för.

Varför? Troligen för att man upptäckt en säkerhetsläcka i processorerna för Intel (med flera) och nu är rädd för att tappa pengarna.

Vad innebär detta för oss? Ja vi bör alla hålla oss uppdaterad på patchar som kommer framöver, problemet är att kriminella (läs alla) kan komma åt din dators minne via processorn (vilket inte skall gå) och där läsa av lösenord, krypteringsnycklar etc.
Den uppdatering som finns ute nu kan göra datorn upp till 30% slöare (och jag tror det har hänt med min egen dator).

Företagen har jobbat i det tysta för att täppa till detta, men nu i tisdags kom det ut i branschtidningar.

För oss som ”vanliga användare” är risken minimal för att bli drabbad av detta i dagsläget då dom mest troligt kommer att fokusera på molnbaserade servrar primärt.

Oavsett så är det en skrämmande utveckling säkerhetsmässigt, jag brukar varje år påminna att uppdatera era virusprogram, jag kommer följa detta och ge löpande rapporter.

until then…

Google informerar om detta 

Android informerar

Linux (har redan skickat ut uppdateringar)

Windows ( måste installera uppdatering)

En annan blogg som skriver lite mer utförligt om vad detta innebär

Namn på problemen: (OBS – Detta är ett hårdvaruproblem som är besvärligt att skydda sig mot)

Meltdown och Spectre

https://meltdownattack.com/ (läs mer)

Meltdown

Meltdown bryter den mest grundläggande isoleringen mellan användarapplikationer och operativsystemet. Denna attack gör det möjligt för ett program att komma åt minnet, och därmed även hemligheterna, av andra program och operativsystemet.

Om din dator har en sårbar processor och kör ett ouppdaterat operativsystem är det inte säkert att arbeta med känslig information utan stor risk att läcka informationen. Detta gäller både för persondatorer och molninfrastruktur. Lyckligtvis finns det programvarupatcher mot Meltdown.

Drabbad hårdvara Persondatorer, Laptops, Servrar (molnstrukturer)

Spectre

Specter bryter isoleringen mellan olika applikationer. Det tillåter en angripare att lura felfria program, som följer bästa praxis, för att läcka hemligheterna. Faktum är att säkerhetskontrollerna av de bästa metoderna faktiskt ökar attackytan och kan göra applikationer mer mottagliga för Specter

Spektret är svårare att utnyttja än Meltdown, men det är också svårare att mildra. Det är dock möjligt att förhindra specifika kända utnyttjanden baserat på Specter genom mjukvarupatcher.

Drabbad hårdvara är Persondatorer, Laptops, Molnservrar OCH mobiltelefoner

Published On: 4 januari 2018Last Updated: 4 mars 2018By

Annonser

reklamfri