Det är en orolig utveckling i världen nu – ingen katastrof vill jag betona, men oroande…

Corona (2019-nCoV) heter boven.. Vi vart medveten om detta i mitten/slutet på januari 2020 och här i Thailand så rapporterades om smittade nästan på en gång. Inte så konstigt egentligen med alla turister från Kina vi har härnere.

När jag bloggat om detta så har jag fått många jämförelser med influensa, ja även att vaccin dödar 700.000 människor varje år vilket var en nyhet för mig, men i och för sig ganska logisk med tanke på hur mycket piller människor stoppar i sig idag.
Poängen är att det går inte att likna detta med något annat, allt annat är bedrövligt men egna problem – detta är ett Corona virus som måste tacklas därefter, alla andra jämförelser är att ”negligera problemet” och lite rycka på axlarna.

Vi öppnar nyheterna och det är så mycket hemskheter varje dag, börjar vi bli avtrubbade?

Corona är ett rna-virus med hög muteringsrisk och det har muterat 1 gång redan, när det hoppade från djur till människa, vad händer om vi ser fler muteringar? Kan det bli det perfekta dödsviruset?

Ett mördarvirus dödar >10% av de smittade, Corona har idag ~2%

För att klassas som mördarvirus skall ett virus vara luftburet, smitta aggressivt, ha en snabb förökning och framför allt smitta på långa avstånd med bara några partiklar – Corona har vissa av dessa egenskaperna redan.

Epidemi kontra Pandemi, vad är skillnaden?

I kort, en epidemi är geografiskt begränsat, Pandemi är en global epidemi.

Skall vi vara rädda?

Rädda? Nej, försiktiga – Ja. Som jag skrev initialt, börjar vi bli avtrubbade? Med detta kommer lite ”ryck på axlarna”. Det är viktigt att vi följer utvecklingen på ett virus som detta. Måste vi dessutom vara i områden som det är en högre risk för smitta så måste man vara försiktig, tvätta sig ordentligt om händerna hela tiden, inte torka ögonen med händerna osv.

Även fast jag är aktiv med detta virus (information, bloggningar etc.) så känner jag ingen rädsla, varken för egen del och för min familjs – vi alla är fullt medveten om detta och följer det varje dag, både på thailändska nyheter och internationella. Skulle omständigheterna ändras här i Thailand, då får man ta ställning till det då, men idag känner jag inte att det skall vara några som helst problem att röra sig någonstans här i Thailand.

YLE.Fi kallar corona mer för ett ”infodemi” med all information som går ut från myndigheter, men även sociala falska rykten och information. Detta är som vanligt, vi måste vara källkritisk när vi kikar på delade inlägg etc. – ja även detta skall du vara källkritisk till 🙂

Källor:

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/02/04/thl-coronaviruset-sprider-infodemi-snarare-an-epidemi

https://beredskapsverige.se

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bilderna-visar-sa-ser-coronaviruset-ut

Av https://www.scientificanimations.com – https://www.scientificanimations.com/wiki-images/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86358105

Published On: 5 februari 2020Last Updated: 8 april 2022By

Annonser

reklamfri