Debatterna är många omkring Covid-pandemin som är runt om i världen, men gör vi rätt just idag?

När jag i Januari/Februari 2020 följde detta väldigt nära och hårt, då vi bodde i Thailand då och andra landet i världen som drabbades av Covid kom just till Thailand så var vi tvungen att ta ett ansvar och kika närmare på det. Vi fick även in rapporter via press att ett helt stall av djur hade avlidit under mystiska former – då var man lite extra på vakt.

I mitten av februari kände jag att Sverige borde vakna upp, med all rörlighet vi har idag i världen (vi hade då stenhård kontroll i Thailand)

Besluten kom ganska snabbt från FHM, vi låter samhället vara öppet och lever vidare som ”vanligt” – jag hade stor kritik mot detta då, ingen i det här läget visste något om Covid, vi visste inte hur hårt det skulle slå, effekterna av det, mutationer etc

Med de fakta vi ser idag, så gjorde Sverige rätt, vi såg till att skydda ekonomin, förbereda sjukvården och uppmanade folk att se till att distansera sig lite mer än normalt från varandra (sluta med handskakningar, sprita händerna, stanna hemma om du känner dig sjuk etc)

Än idag är jag otroligt kritisk över vårt sätt att hantera ankomster från utlandet, vi skulle kunna haft ett bättre sätt att göra detta på, vill man resa ut, jag då får man ta lite ”smäll” när man kommer hem till Sverige igen, självisolera sig, men även kanske ha kontrollpunkter lite här och där för iaf. stickprov på bussar, tåg och flyg från utlandet (måste ha underlättat spårningsarbetet enormt?).

Nu i november, tar Sverige hårdare kraftansträngningar i form av att lokala uppmaningar kommer från Landstingen, samt att regelverk över alkohol träder i kraft – varför nu och inte i somras, kan man starkt fråga sig?
I Thailand var restauranger och barer det första man stängde ned, så är det än idag till viss del – jag var ute och kikade i Stockholm och Sundsvall i somras och vart på ren svenska chockad, massiv trängsel på de ställen som hade öppet, köer som var så packade och ”life as normal” – vad är det som gör att man idag tar beslutet att på ett ”tekniskt sätt” stänga nattklubbar och barer? Är det någon som tänkt på effekterna av detta? Hemfesterna kommer att blossa upp, festlokalerna blir fullbokade och studentföreningarna kommer bli massivt aktiva nu – eller?

Ja, jag kanske har fel – det utvisar bara framtiden, men jag vet så mycket, ”stänger man” utbudet på ett ställe, då kommer det mer 100% garanti blossa upp på ett annat i någon form!

Jag stötte på ett youtube klipp skapad av Ivor Cummings, vart förvånad över hur effektivt han visade upp data för oss, men även med väldigt logiska förklaringar.

Ivor verkar vara en ”respekterad” kille, om man bortser från andra forskare som vill hänga honom efter Tegnells källhänvisning till honom, ja det struntar jag i – min känsla säger att det faktisk kan finnas en röd tråd i detta som han nu visar oss.

Jag kommer börja följa honom bättre och mer nu – sen är det upp till var och en att ta sina egna beslut, för det är så det fungerar i världen – vi måste vara källkritiska och inte gå i alla fällor som finns därute

Published On: 18 november 2020Last Updated: 8 april 2022By

Annonser

reklamfri

Relaterade inlägg