Med bedrövelse loggar jag in på polisen.se för att beställa nytt pass – lite förbannad blir man!!

5 månaders väntetid!!

Men vad i hela fridens dagar händer?

In och kika i media, jo tack – händer inte bara i Västernorrland, det är över hela landet!! Läser någon artikel där polisen går ut och skall ”fördela tjänster” så dom kan bibehålla låga tider

Nu KAN man ju ifrågasätta polisen, varför dom inte förväntat sig en anstormning, när det mest troligt varit tomt under pandemin på att förlänga pass, men känns inte bra ändå – det ÄR många tider som finns ute och varenda människa skall väl inte ha nytt pass kan jag tycka..

Botar

Då får jag syn på ett forum om tidningar dom ”höjt en programmerare” till skyarna för han har skapat en bot (dator som bokar) som människor kan installera

Min första reaktion var då – men vad %#¤%, har dom inte lagt in en v3 captcha i bokningformuläret på detta från Google? En captcha är en funktion som kollar att det verkligen är en människa som gör bokningen och med ver3, behöver du inte ens kryssa i detta OM DET INTE är osäkerhet från google’s håll..

Till min förvåning ser jag sen en annons från en FB grupp 

Vill du köpa passtider? jag ordnar det mot en liten avgift!

HUR GICK DETTA TILL?

Ja, man kan ju egentligen inte bli förbannad på den som tar tillfället i akt – men ändå! Man kan ställa hela samhällets semestrar på spel inför sommaren!

Lite dåligt är det!

Så hur kunde detta bli – hur gick det till?

Ja, scenario ett är att någon medvetet går in och helt sonika sabbar systemet – skapa ett svenskt personnummer är inte någon större konst idag (vanlig matte som gäller)

Till detta så fejkar du en mailadress och ett mobilnummer så är det klart! Du spammar helt sonika bokningen, ja, vad händer i ryssland nu? Jag tror tom att jag skulle göra en spambot som fixar detta på några dagar – då tror jag säkert att ryssarna gör det med glädje idag

Nästa scenario är att man använder riktiga personnummer från familj och vänner för att på detta sätt boka upp tider för försäljning! Det är ju inte förbjudet att ej dyka upp?

När jag kollade systemet så går det inte att använda mail/telefon 2 gånger, men du kan skriva ”Kalle Anka” på namn och komma igenom idag – det som förmodligen loggas är IP adress från vart man gör bokning (om ens det…)

Men? Går det att lösa??

Klart det, är några rader med kod så har man eliminerat bot-problemet, att sen ordna ett bekräftelsemail tar nog bort en hel del av resten av problemen.

Men det bästa hade varit om man nu tar betalt för denna tjänst per omgående, då äger då rätten att byta/missa tid, men har ett pass ”tillgodo” tills att du tagit ut det/skapat det

, skulle det absolut inte vara några stora köer törs jag lova, inte av denna magnitud

Nästa bit är media

Fokus på Polisen

Är det rätt att fokusera på polisen.se? Ja å ena sidan så skall dom höra om detta .. MEN, jag känner personligen att det är skaparna av detta system som är ytterst ansvariga – hur kunde man INTE lägga in kontroller som jag nu föreslagit, ännu mer fokus BORDE det vara på detta när vi är i den IT tid med attacker som nu är.. Detta är INTE någon rymdscience idag, är BARA sunt förnuft!

JO, skriv ett mail till deras VD

Jag är förmodligen inte en ”poppis kille” hos dom nu, MEN jag hoppas att ett mail som detta kan få dom att ta sig i kragen!

Hade jag varit dom, skulle jag lagt in funktionerna, sen skickat om ALLA bokningar så folk får BEKRÄFTA sin bokning via en länk – detta hade släppt upp massor med tider, ja kanske inte första veckan, men från vecka 2 och framåt (folk måste få tid på sig att bekräfta en bokning)

Sen kanske snabbt utan polisens inblandning – lagt in en captcha så man snabbt får bort botarna som nu ligger dygnet runt från MÅNGA HÅLL med släppta koder för HUR man enkelt skapar sin egen bot..

Men det är jag .. Jag skulle däremot aldrig köpa ett system av nemoq.se – för om dom inte kan guida polisen.se rätt, jag då skimmar dom mig som privatperson eller företagare på en gång – och dom har system som verkar rulla på många svenska myndigheter, kanske med dina uppgifter i dom, frågan är ..

Är dom lika oskyddade?

Published On: 28 mars 2022Last Updated: 8 april 2022By

Annonser

reklamfri