Regeringen snabbar på utbyggnaden av vindkraft

Jag såg delningarna omkring presskonferensen igår. Annika Strandhäll skall presentera nyheter..

Ja, man måste kika, det ÄR så viktigt för vårt samhälle vad regeringen nu gör, idag, imorgon och framförallt kommande 10-tals åren.

Så till innehållet :

”Regeringen går nu fram med ett REJÄLT vindkraftspaket, för att snabba på utbyggnaden av billig grön el i Sverige”

Paketet innehåller 4 delar

  1. Proposition om tidigare kommunalt ställningstagande till vindkraft.
    (vill ha in signaler från kommunerna om vetorätten, skall vara mer förutsägbart)
  2. Kommittédirektiv för utredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft.
    (Skall redovisas 1 mars 2023)
  3. Kommittédirektiv för utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet.
  4. Regeringsuppdrag till Havs- och vattenmyndigheten avseende konkurrerande vindkraftparker till havs.

När det gäller punkt 2, så säger Annika att feedbacken från kommunerna är, att dom har ett stöd för att man måste öka den inhemska produktionen på el..
Min fråga då, är detta enbart vindkraft som det pratats om? Eller är det en total elproduktion?

Vidare säger hon; ”för dom som upplever att ett vindkraftverk påtagligt påverkar deras livsmiljö, måste samtidigt uppleva att dom får positiva effekter i sin omgivning i samband med etableringen…
Det kan tex handla om .. en idrottsplats , en utbyggd samlingslokal eller andra åtgärder som gör livet enklare där vindkraftsetableringen sker..”

Min första tanke när jag lyssnade på detta i bilen var; hmm Ericsson är under en allvarligt utredning om mutor i mellanöstern, det ÄR förbjudet att muta någon för att få ”sin vilja igenom” – men tydligen gäller inte detta Svenska staten… Just saying

Vidare går hon på att iom. utbyggnad av vindkraft så får man en naturlig ökning av arbetstillfällen, vägar skall byggas, hamnar kanske behövs och detta är ju ett ”bra tillfälle” att hjälpa till i kommunerna med detta..

HITTILLS ÄR JAG INTE IMPONERAD!!

Varför? 

HELA starten på 4 minuter visar TYDLIGT på att detta är enbart riktade mot SMÅ KOMMUNER som kanske inte har så mycket idag gällande skatteintäkter, MEN som förmodligen HAR en riktigt bra livsmiljö, i form av natur som kan beträdas UTAN att man blir störd, områden där det jagas UTAN att alla älgar flyr till andra områden utan vindkraft för att dom inte TÅL ljudet av dessa snurror (har det gjorts en utredning på detta, eller är det helt plötsligt inte så viktigt längre?)
Det är förmodligen områden där hundar är överrepresenterade över snitt i Sverige.. Fåglarna? Någon som tänkt på dom? Den där kryptiska Ugglan som stoppat byggen/etableringar i åratal i olika områden i Sverige, är den nu inte så ”viktig” att det inte verkar behövas eftertanke för djur och natur

HUR skall systemet nu hanteras?

Ja, på presskonferensen efter så vart det tydligt att detta gäller för framtida byggnationer.. HUR kommer kommuner NU att reagera med en utredning som startas NU och kanske är klar om 2 år, där dom INTE får ta del av detta?

Regeringen kommer att gör vad som KRÄVS för att säkra fortsatt utbyggnad av förnybar energi (läs vindsnurror), man ser över situation att det kommer bli avvaktan i väntan på utredningen..

MEN? HUR skall detta kunna gå till? Om en kommun nu vill halta projektet, vad har regeringen att säga till om då? Är det helt plötsligt förbjudet att ”ta del” av fördelar för att man börjat på ett projekt?

Tredje delen handlar om att det skall snabbas på handläggningen om havsbaseras vindkraft, utredning skall vara klar 30 juni 2023..

Till sist skall det utredas om konkurrensen till havsbaserad vindkraft (30 november 2022)

Mina egna tankar

Det känns .. som att socialdemokraterna satt sig i en, ursäkta uttrycket, jävla sits! Allt började egentligen när man var tvingad att släppa fram MP 2014 med program som man inte kunde hantera.
Lite ligger detta kvar och släpar känns det som, man kan inte ”släppa flaggan” och erkänna att man varit lite fel ute under alla dessa år.

Missförstå mig inte – jag INTE I MOT vindkraft, jag tycker den skall finnas, småskaligt där det passar in, men det bör göras MER utredningar om effekterna dessa gigantiska snurror har för både miljö, natur och människor som måste bo i deras närhet.

Annika fick frågan om just värdeminskning av fastigheter i deras närhet, vilket idag ÄR fakta, fastighetsvärdet sjunker ordentligt i områden där det finns snurror
På detta hade hon tyvärr inget svar.. journalisten frågade om det kunde vara aktuellt med kompensation från staten på detta – fortfarande inget svar ..

Som jag skrev ovan – JAG BLIR FÖRBANNAD när man från sveriges högsta organ bedriver någon ”klapp jakt” på områden, där ekonomin inte är så stark och ministrar VET OM detta och viftar med ”en simhall”
Det RÄTTA hade varit att; ok, vi låter kommunen TA DEL av detta, ett halvt öre per KWH kommer att hamna i kommunkassan och ni gör vad ni vill för dom, DÅ hade det varit attraktivt för SAMTLIGA i området (inte bara sportfånarna) att kanske göra etableringar som detta.

I stället för att bygga en idrottsplan för dessa pengar, kanske man kan minska på kommunskatten, eller bygga något annat som är passande just där – kan var så att kommunen vill ha ett nytt ålderdomshem? Vad vet jag

Detta kommer aldrig ske, du vet det, jag vet det – men accepterar du att detta paket går igenom? Jag gör det inte
Hade man tänkt efter lite, så kanske det funnits andra vägar att gör med detta – men detta sätt är HELT åt helsike!!

Det är som jag svarade på en kommentar i sociala medier – ja visst, Djurgården IF behöver en ny ishockeyhall som dom äger, tror ni på fullt allvar att någon av kommunerna i Stockholms län köper detta? Jag har svårt att se det, men igen – jag kan ha fel.. framtiden får utvisa..

Innan jag glömmer det

Någon gav en kommentar om att det EJ läggs undan pengar från ägarna för att ”ta reda” på allt järnskrot / betongfundament i skogarna, på havet.. Jag VET INTE hur det är, om det är sant eller inte – MEN skulle det vara så, ja då är det ännu mer åt helsike..

I Sundsvallsbukten kan man lära sig av detta – här ligger det ton-vis med kvicksilver som INGEN vill kännas vid, detta är fan en MILJÖKATASTOF av stora mått – men igen, ingen tar ett ansvar för det – man TÖRS inte idag röra i det

VEM kommer stå ansvarig för allt järnskrot om 15-20 år som står överallt? DET kanske isf borde vara en bättre utredning??

Published On: 7 april 2022Last Updated: 8 april 2022By

Annonser

reklamfri